Blog

Top 5 stvari, ki jih ne smeš zamuditi na Korčuli

Korčula je priljubljen otok v Dalmaciji in nedvomno ti ne bo žal obiska. Sicer je vožnje iz Slovenije kar nekaj in med potjo te čaka tudi trajekt (ali dva), ampak se na koncu vse povrne, ko vidiš kristalno čisto morje tropskih barv in uživaš v ohlajeni bevandi. No ali pa soku, jutranji kavi ali čem drugem.

Za obisk Korčule priporočam avtomobil, če otok obiščeš brez pa ga lahko tudi prekolesariš oz. še lažje – si izposodiš skuter in z njim odkrivaš nove zalive in plaže. Če imaš možnost čolna, jadrnice, še boljše.

V Korčulo sem se zaljubila že leta nazaj, a iz letođnjega dopusta ti predlagam telih 5 točk, ki so mene navdušile in pripravile do tega, da je bila Korčula ena najboljših izbir zadnja leta. Verjamem, da se kmalu spet vrnem, česa pa ne smeš izpustiti, če jo obiščeš ti?

1) Sprehajanje po ozkih antičnih ulicah Korčula je staro obmorsko mesto, naj bi bila rojstni kraj Marca Pola, sicer pa ima vse: od bujnih zelenih gozdov, vinogradov, oljčnih nasadov, peščenih plaž pa do čudovitih malih vasi. Glavno mesto otoka, mesto Korčula, je zgodovinsko, obzidano mesto z beneško renesančno arhitekturo, barvitimi trgi in številnimi turističnimi objekti. Kje spati? Kjerkoli bo super, če načrtuješ najem skuterja oz. prideš z avtom.

2) Odkrivanje čudovitih in ne nujno obiskanih plaž

Težko opišem vse, ampak plaže so neverjetne. Najbolj pohvaljen je otoček Proizd (iz Vele Luke vozi trajekt), odlična izbira pa bo tudi Bačva zaliv ali pa Lučica bay, ki je blizu Vele Luke. Neokrnjena narava, malo ljudi in najlepše barve. Seveda ne pričakuj restavracije in urejenega wc-ja. 😉

3) Dan v “resortu”

La’Banya plaža, del kompleksa Korčula Hill te bo navdušila, saj se za nekaj ur počutiš kot da si na Baliju ali na Tajskem. Fotogenična gugalnica, ležalniki in senčniki pa kar nekaj Instagram kotičkov. Da ne omenim dobre postrežbe in hrane.

4) Zajtrk z pogledom na morje

Zame je na morju obvezna samo ena stvar. Hotel/apartma s pogledom na morje. Ni lepšega od jutranjega zajtrka s pogledom na morje ali popoldanskega vina/prigrizka. Za zajtrk zelo pogosto jem kosmiče, te vzamem s seboj (najljubše Graci), na lokaciji pa kupim jogurt in sveže sadje. Nektarine, fige, borovnice – odlična kombinacija, ki te oskrbi z energijo za celo dopoldne. Če se ti mudi pa te prav tako rešijo Graci muesli to go. Samo preliješ z vročo vodo, premešaš in si ready to go 🙂

5) Pokušina vina Grk

Vino? Ja, prosim! Vino Grk lahko poskusiš samo na Korčuli. Avtohtona sorta izvira iz predela Lumbarda in pokušina vin je ena izmed odličnih aktivnosti na dopustu. Če ne piješ alkohola, potem mogoče lahko raziščeš ponudbo pokušin olivnega olja.

Sem te prepričala za obisk Korčule? Če ne lahko še vedno vtise pogledaš na mojem Instagramu ali se za kakšen recept odpraviš na Instagram Dobrokus.

Dodajte svoj komentar